3 Aralık 2016 Cumartesi

İtalya'da oturma izni: Permesso di soggiorno!

Avrupa'da yaşamak, çalışmak veya okumak hemen hemen herkese cazip gelen noktalardan birisi ancak bu iş o kadar kolay değil. Avrupa Birliği'ne üye olmayan ve hatta son günlerde ilişkilerin dondurulmasına yönelik tavsiye kararının çıktığı günlerde bu konu sıkça tartışılan, internette aranılan konuların başında geliyor. İşbu kapsamda, Avrupa'da bize en yakın kültür ve ülke her ne kadar Yunanistan olsa da, iş bulma ve ekonomik faktörler nedeniyle pek mantıklı bir tercih olmayacaktır. Akdeniz'in en güzel ülkelerinden İtalya, bu konuda biraz daha esnek. Çizme topraklarında "Permesso di soggiorno" adıyla bilinen oturma izni belgesi hakkında bilinmesi gerekenler aşağıdaki gibi..


Erasmus yaparken, seyahat ettikten sonra "Burası çok güzelmiş yaaa!" dedikten sonra veya İtalya'da kendinize bir iş bulursanız şart olan evrakların başında gelen Permesso di soggiorno için araya herhangi bir kurum veya kuruluş sokmadan bireysel başvuru yapmanız mümkün. İtalya'da herhangi bir postahaneden ücretsiz olarak oturma izni başvuru formunu temin edebilirsiniz ancak bilmeniz gereken bir detay var; formun tamamı İtalyanca ve teknik konular içeriyor! Eğer anadil seviyesinde İtalyanca bilmiyorsanız formu doldururken zorlanacağınız aşikar, bu nedenle ACLI'ye gidip buradaki görevlilerden yardım alabilirsiniz. Formu tamamen doldurup Tabaccheria'dan pul alarak (20 Euro) form üzerine yapıştırarak postahaneden P kodlu bölümden sıra numaranızı alarak 60 Euro ücretle birlikte formu gönderiyorsunuz. Gönderici alanına herhangi bir isim - cisim yazmıyorsunuz, keza postahanedeki görevliler bu işlemleri yapıyor. Başvuru formunu temin etmek ve göndermek için pasaportunuzun aslını soracaklardır, bu nedenle yanınızda bulundurmanızda fayda var.

Gönderim işlemi tamamlandıktan sonra görüşme tarihinizin olduğu dökümantasyonu size sağlıyorlar ancak burada bir noktaya daha dikkat etmeniz gerekiyor; Telefon numarası! Sizinle iletişim kurulabilecek veya bilgilerin SMS olarak gönderileceği telefon numarasını buraya yazıyorsunuz. Bu numaranın tarafınızca düzenli olarak kullanılıyor olması fazlasıyla önem taşıyor. Randevu tarihini kaçırıp, tüm prosedürleri baştan uygulamayın sonra!

Sadece bir form doldurarak mı İtalya'da oturma iznine sahip oluyoruz diye düşünmeyin. Postahaneden aldığınız formda bir çok belge talep ediliyor. Örneğin, neden burada yaşamak istediğinizi soruyorlar. Ev satın aldıysanız tüm belgeleri, kiraladıysanız ev sahibinizden imzalı bir taahhütname - kimlik bilgileri - kira kontratı gerekiyor. Okul nedeniyle gidip herhangi bir yurtta kalıyorsanız da, üniversitenizden ve kaldığınız yurttan bilgi istiyorlar. Eğer başvuru sırasında belgeleriniz eksikse, panik yapmayın. Randevu tarihine kadar eksik belgeleri temin ederek Yabancılar Şubesi'ndeki randevunuzda bu belgeleri teslim edebilirsiniz. Başvuru durumunuzu da bu linkten takip edebilirsiniz.

"BEKLEMEK" KELİMESİNİN SÖZLÜK KARŞILIĞI: YABANCILAR ŞUBESİ
Afrika'nın yanı sıra Asya'dan da çok fazla göç alan İtalyanlar, neredeyse ülkesinde göçmen görmek istemeyecek duruma gelmişler. Suriyeliler karşısında bizlerin tepkisi nasılsa, İtalyanların da göçmenler karşısındaki tepkisi hemen hemen aynı olduğu görülüyor. Memurların büyük çoğunluğu İngilizce bilmiyorlar ancak bilenlerin de İtalyan aksanıyla konuştuğunu düşünürseniz birşey değişmediğini anlayacaksınız. Yabancılar şubesinde yanınıza bir arkadaşınızla gitmeniz öneriliyor ancak tek başına gittiğinizde "İtalyanca bilmiyorsan ne işin var burada, git buradan!" diye sizi kovan yok. Saatler süren sıra beklemenin ardından parmak izi alınıyor, eksik belgeler teslim ediliyor ve bunun karşılığında size yeşil bir kağıt veriliyor. Bu kağıt sizin oturma belgeniz! Sakın kaybetmeyin.  İtalya'da veya Avrupa'nın herhangi bir lokasyonunda size sorulduğunda rahatlıkla gösterebilirsiniz. Avrupa'da özgürce seyahat etmenizi sağlayan, Schengen vizesi derdini ortadan kaldıran, Türkiye'ye giriş çıkış yaparken pul almanızı gerektirmeyen belge! Nimet yani, nimet. Yaklaşık 4-6 ay arasında teslim edilen "oturma izni kartı" yerine de geçen bu yeşil kağıt, kart işlemlerinin teslim alınması sırasında tekrardan ofise teslim ediliyor.

1 yorum:

  1. Merhaba. Benevento'ya 5 aylık erasmus ile geldim fakat dediğinize göre 4-6 ayda çıkan bir oturma izni için para vermek istemiyorum açıkcası. Zaten erasmus ile eğitim amaçlı geldiğim ülkede oturma izni yapmadığım takdirde çok büyük bir sorun teşkil eder mi benim için.

    YanıtlaSil